Pengalaman jaga booth, jual tudung

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum semua...

Sebelum ni fatin ada janji nak cerita pasal pengalaman sepanjang bersama team Hijabmanis ataupun nama barunya sekarang adalah I_Manishijab di UMT (Universiti Malaysia Terengganu) baru-baru ini. Maybe ada yang tak tahu apa yang fatin buat kan. So, untuk makluman semua fatin kan ada buat dropship tudung, dengan I_Manishijab tu lah. So, kebetulan dyeorang pun nak bukak booth dan perlukan pembantu. Fatin joinlah. Lagipun UniSZA kan sebelah UMT je. Dekat sangat ulang alik je. Hehe..๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

Seronok tau.. Bukak booth pastu jual pelbagai jenis tudung. Semuanya yang patuh syariah. ๐Ÿ˜Š
Ada yang tanya tak penat ke? Tak kekok ke? Penat tu susah semestinya. Dari 10 pagi sampailah ke 11 malam. Lebih kurang camtulah. Boleh je nak balik awal dalam pukul 10 malam camtu, tapi yelah waktu tengah kemuncak, style budak-budak U plak jenis suka keluar lewat malam, memang time gitew la booth penuh orang. Penuh dengan akak-akak manis yang sibuk duk cari tudung. Kikiki๐Ÿ˜„
Fatin tak kekok pun sebab sebelum ni dah pernah join satu butik dari KL, dyeorang ada bukak booth sempena Mood Republik kat Terengganu ni. So, dah ada pengalaman sebelum ni menjual kat booth dan dalam masa yang sama dah pernah rasa berinteraksi dengan orang ramai, customer yang penuh dengan karenah ni.. ๐Ÿ˜…

Biasalah kan. Kita pun lagutu jugak. Bila duk sibuk layan cust, dengan sendirinya akan terfikir, aku pun macam ni jugak time nak beli barang @ nak beli tudung. Ada part kita jadi cerewet, ada part kita terlebih karenah, ada part kita nampak je terus beli, terkadang kita belek-belek dulu, dah jenuh pusing satu booth intai barang apa yang ada, baru beli, pun ada jugak. Ada yang sibuk duk tawar menawar harga, ada yang jenis tak kiaah harga berapa, dah suka, beli jelah. Pernah hari tu, ada kakak ni datang dengan mak dia. Cari tudung, rasenya untuk kenduri sebab nak matchkan dengan baju. Dyeorang bukannya beli 1, dalam 5 @ 6 helai jugak dyeorang amik. Dah la tudung tu ada yang harga rm50 lebih, ada yang rm30 lebih. Dyeorang amik terus bayar. Ada jugak dyeorang tanya, ada diskaun tak, kami cakaplah diskaun berapa. Dyeorang terus ok dan bayar๐Ÿ˜ƒ mudah betul. Hehe.. Antara yang fatin jumpa jugak:

Ada yang datang ke booth dengan parents,so kte nampaklah camna gaya anak cuba bodek ayah belikan untuk dye..Haha. Dapat pulak ayah spoting, terus on belikan lagi satu untuk anak. Untung sekali dapat dua helai tudung.

Ada sorang kakak ni,sibuk duk belek-belek tudung yang ada. Pastu kebetulan fatin tengah layan dye dan dalam masa yang sama mata ni duk tengok ke luar booth. Ternampaklah seorang abang ni duk mundar-mandir depan booth kami. Pelik jugak! Kenapa gan abang ni? Nak beli tudung ke? Segan nak masuk ke? Ke ada tunggu sesapa? Ish.. Abaikan jelah.
Pastu, tengah-tengah layan kakak tadi, tetiba kakak tu bagitahu "maaflah dik,akak tengok je ni. Tak beli pun sebab orang kat luar tu dah warning awal-awal, masuk tengok je. Tak boleh beli."
Fatin ni...๐Ÿ˜ฎ๐Ÿ˜ฎ๐Ÿ˜ฎ
Ohh! jadinya abang kat luar tu suami kakak ni la..patutlah duk mundar-mandir depan booth kami. kikiki ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Lagi satu, ada jugak pasangan couple yang masuk ke booth kami. Fatin ada terfikir, dah jadi trend kalau bercouple mesti ke hulu ke hilir sesama. Kalau dah kawen nanti agak-agaknya berkepit camtu lagi ke tak? Nak ke si suami temankan isteri dye shopping pilih itu ini? Al-maklumlah perempuan ni kan banyak karenah. Fatin memang respect lelaki yang boleh bersabar dalam bab 'ikut isteri shopping' ni..๐Ÿ˜‰ Yelah, bab tu memang kena up cikit level sabar tu. Contoh cam kami 5 beradik yang atas ni semua perempuan. Jenis perangai pulak memang suka shopping tapi kami lagi suka kalau nak pilih baju atau apa sekalipun papa yang pilihkan. Nak shopping kena bawak papa. Sebab citarasa papa memang the best ๐Ÿ’ช Pandangan papa bile bab membeli ni mama takleh lawan. Haha..๐Ÿ˜‚ So, bleh bayangkan tak camna papa bersabar dengan karenah anak-anak perempuan dye,dah la kami ni cerewet jugak, time raya memang menjadi-jadi la perangai. Papa senang je, bila dye dah habis layan kami, penat layan ke hulu ke hilir, ayat dye satu je "ok! papa dah bawak pi semua tempat dah. tak tahu dah nak gi mana, nak cari barang awak, itu tak berkenan, ini tak, awak amik duit ni, pegilah beli sendiri." ๐Ÿ˜ญ bile kena beli sendiri tulah tak best! last-last give up menyerah jugak ikut je papa suggest kedai mana. Sapa jadi suami I nanti mohon banyak bersabar ye..๐Ÿ˜—

Dan ada jugak yang datang dengan suami. Ini terbaek. Dari pilih tudung, pilih warna tudung sampailah ke bayar tudung tu, semua tanya suami. Bila suami dah setuju baru beli. Suka tengok happy couple, happy family ni. Ada kakak ni, dye dah lama berkenan nak beli bawal raisya, jenis bawal yang ada ribbon kat depan tu, pastu bila nampak je kat booth kami ada bawal tu, excited la dye. Terus masuk dalam booth belek-belek tudung. Suami dye pun ada sekali. Kebetulan fatin masa tu pakai bawal sophia yang bidang 50, nampaklah labuh bila fatin pakai sebab fatin pun tak tinggi mana kan, suami kakak tu tanyalah sama ke tudung yang fatin pakai dengan tudung yang wife dye nak beli tu. Fatin cakaplah tak sebab bawal raisya bidang 45 kecik cikit dari yang fatin pakai ni, terus suami dye suggestkan kat kakak tu belilah bawal sophia macam yang fatin pakai. Labuh ni, baguslah pakai labuh cikit. Diam je kakak tu. Nampaklah muka dye berubah, yelah bayangkan kita dah lama berkenan nak beli sesuatu, bila dah ada depan mata husband suruh beli yang lain pulak. Abang tu cakap kat kakak tu, "belilah bawal sophia ni, cuba pakai". Kakak tu pun try la pakai. Pastu duk belek bawal raisya semula. Kesian pulak fatin tengok. Tapi, apa yang buatkan fatin terkejut adalah tindakan suami kakak tu. "Takpelah, awak belilah dua. Awak ambil bawal sophia bidang 50 ni satu, pastu ambil bawal raisya bidang 45 tu satu" abang tu cakap kat wife dye..๐Ÿ˜ฒ๐Ÿ˜ฒ๐Ÿ˜ฒ Baiknya abang ni, dye faham wife dye nak sangat bawal raisya tu, dan dalam masa yang sama dye pun nak tengok wife dye pakai tudung labuh. So, belilah dua. Adil kan. Terbaeklah abang tu..

Last sekali, kebanyakan yang datang ke booth kami sudah tentulah student-student UMT dan jugak UniSZA. Yang bestnya fatin sampai dah boleh hafal ayat pertama yang biasanye cust akan cakap. Biasanya ni perbualan antara studen tu la dengan akwan-kawan dye, "tudung warna apa yang awak takde lagi?".๐Ÿ˜„
Ahaha.. warna apa yang takde lagi? Boleh bayangkan tak, banyak mana warna yang ada sebenarnya. Banyak sangat jenis warna ni. Kalau hijau tu, macam-macam jenis hijau ada. Sama jugak macam biru, ada dark blue, blue grey, soft blue dll.. Banyaklah. Lelaki tahu ke jenis-jenis warna ni? Kikiki... biasanye dyeorang tahu basic warna je. Tapi, itulah perempuan kan. Fatin pun macam tu jugak. Kita sama je. nak beli baju ke, tudung ke mesti fikir warna apa yang takde lagi, kalau boleh nak je penuhkan almari tu dengan semua warna..๐Ÿ‘ฏ๐Ÿ‘ฏ๐Ÿ‘ฏ Seronok kan..

Oklah!
Itu je perkongsian fatin untuk kali ni.
Tak tahulah best ke tak perkongsian tu.
Hehe.. Tenqiu sebab sudi baca.๐Ÿ˜







Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Apa itu 'TARBIYAH' ?

Kesunyian Itu Tarbiyah Buat Diri...

Ahmad Ammar Ahmad Azam